Archief

Missie naar Kaapverdië inzake de creatieve industrie

Missie naar Kaapverdië inzake de creatieve industrie

Bons Negocios! heeft samen met de creatieve organisatie Liber Artista van 15 tot en met 18 november 2016 een event met seminars en excursies voor de creatieve industrie in Kaapverdië georganiseerd. Bons Negocios! en haar twee Kaapverdische counterparts Adei, het agentschap voor kleine en middelgrote ondernemers, en het ministerie van Buitenlandse Handel en Migratie is al 12 jaar actief in business development. Zij is daarbij gericht op de rol van de Kaapverdische diaspora en MKB uit Nederland in de ontwikkeling van Kaapverdië.

Het belang van de creatieve industrie in Kaapverdië is veel hoger dan waar dan ook in deze regio, 12% van de bevolking ten opzichte van slechts 2% in de rest van de wereld heeft een baan in de sector. Om deze reden werden Nederlandse specialisten uitgenodigd met het doel het versterken van de samenwerking tussen Nederlandse en Kaapverdische kunstenaars en creatieve ondernemers. Tevens werd naar manieren gezocht om deze sector een betere toegang tot de internationale markt te geven. In totaal trok dit programma meer dan 50 deelnemers.

Op waren de 15e en 16e 3 seminars georganiseerd in Mindelo op het eiland Sao Vicente bekend om zijn muziekfestivals en een toeristische hub naar het eiland Santo Antao en San Nicolau.

Agrotoerisme Kaapverdië

 

Najaar 2015 organiseerde Bons Negocios! in Kaapverdie voor het eerst in samenwerking met ADEI , de Hotelschool en het centrum voor voedsel verwerking een "Summer school" .

Het programma bestond uit een week intensieve training rondom de thema's duurzaam toerisme , voedsel verwerking en ondernemerschap gevolgd door een week van individuele begeleiding en marktonderzoek.

Het programma stond open voor Kaapverdiaanse en Guinese migranten in Nederland, en MKB-ers uit zowel Nederland als uit Kaapverdië en Guinee Bissau met interesse om te investeren in Toerisme en/of Voedsel productie en verwerking .

Programma:

19/10    Training schrijf je ondernemersplan SWOT en PESTLE bij ADEI, Praia en excursie over Plateau

20/10     Workshop bereiding traditionele West Afrikaanse Ontbijt en training Hotelmanagement te EHTCV te Praia

21/10     Workshop traditionele sap en jam productie en vleeswaren conserveren bij IEFP te S. Jorge.

22/10     Excursies naar agrotoeristische projecten op het eiland Santiago

23/10     Bezoek aan Casa de Cidadao, Ministerie van Communidades , Ministerie van Landbouw en Cabo Verde Investimentos,

Daarna vertrok elke deelnemer naar haar of zijn plaats waar de onderneming gepland is .Locale adviseurs ontvangen de toekomstige ondernemers en investeerders en begeleiden hen drie dagen met het marktonderzoek en leggen van contacten.

 

Sabao di Terra
Sabao di Terra

2014

Succesvolle missie naar Guinee Bissau

Bissau, 13-18 oktober 2014 organiseerde Bons Negocios! een missie voor migranten naar Guinee Bissau. Zij werden ondersteund door de Nederlandse Ambassade warm ontvangen op de diverse ministeries en op het Nederlandse Consulaat. Guinee Bissau staat open voor en ondersteunt terugkerende migranten. Het land biedt vele mogelijkheden tot investeren. Maak een afspraak met onze adviseur Addie Bom voor meer info via addie@bonsnegocios.nl .

 

Bijeenkomst Doing Business in Guinee Bissau

Bons Negocios! organiseerde op zaterdag 6 september een bijeenkomst in Rotterdam enthousiaste migranten met interesse in doing business in Guinee Bissau. De opening door Evi Simoes (dag voorzitter) werde gevolgd door achtereen volgens  Ben Nienhuis en Maria  Doing Business in PALOP Afrika.  Daarna een update uit Bissau en programma Missie naar RGB in oktober door Addie Bom. De middag werd afgesloten met een Netwerk borrel.

 

Dag voor Land- en Tuinbouw. 21 Juni organiseerde Bons Negocios! i.s.m. Agri Dynamics en het Wellantcollege MBO Aalsmeer de 2e dag voor Land- en Tuinbouw voor Migranten. Migranten konden doormiddel van het volgen van diverse workshops kennis nemen van o.a. groenten- en bloementeelt, melkveehouderij, pluimvee, voedselgewassen, zeepproductie. Meer dan 50 deelnemers en 7 workshopleiders konden terugblikken op een bijzonder leerzame dag waar met name werd nagedacht aan het opzetten van projecten in rurale gebieden in het land van herkomst.

 

Missie naar Kaapverdië. Van 17 t/m 22 februari  en tevens van 17 t/m/ 23 oktober organiseerde Bons Negocios! een startersmissie naar Kaapverdië. 6 Aspirant ondernemers maakte kennis met de Kaapverdiaanse instanties en reeds gestarte bedrijven van oud deelnemers aan missies van Bons Negocios! en IntEnt.

 

Emigratie beurs. Bons Negocios! deed mee aan de emigratie in Houten op 8 en 9 februari. Meer dan 50 informatie verzoeken bereikte onze stand waar wij de geïnteresseerden konden helpen met info over Angola, Brazilië en Kaapverdië.

 

 

2013

Minister President Neves met de minister van cultuur en directeur van Cabo Verde Investimentos
Minister President Neves met de minister van cultuur en directeur van Cabo Verde Investimentos

Bezoek minister president van Kaapverdie

 

Alice Fortes voorzitter van Bons Negocios! presenteerde  5 juli een netwerkmeeting met de minister president Jose Maria Neves van Kaapverdië. Samen met een handelsmissie kwam hij naar Nederland om informatie te verstrekken over het handelsklimaat in Kaapverdië voor buitenlandse investeerders. De zaal zat vol met het Nederlandse bedrijfsleven en ondernemende Kaapverdiaanse migranten in Nederland. Sectoren als toerisme maar ook transport en cultuur blijven favoriete investering sectoren. 

 

 

ONIO Project afgerond

 

Donderdag 27 juni werd het ONIO project afgerond bij de Desso Fabriek te Waalwijk. 23 Deelnemers o.a. van ROC Scalda, ROC West Brabant, Albedacollege, A12,Da Vinci college, Koning Willem I College, Nordwin college , Deltion , Helicon, en Prinsentuin waren aanwezig op een dag die in het teken stond van International Ondernemen en de Cradle to Cradle theorie. Ben Nienhuis presenteerde de resultaten van het ONIO  project. Binnen de groep bleek er interesse in diverse trajecten en methodes die het ONIO project ontwikkeld had: 

  •  de opleiding International Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen  (IMVO )
  •  volwassenen educatie (agrarisch) ondernenen je land van herkomst
  •  projectweken
  •  business games

 

In het nieuwe schooljaar 2013 - 2014 zullen er door ONIO partners waaronder Bons Negocios! op een aantal boven genoemde ROC's inclusief het Wellant College en ROC Flevoland activiteiten en vernieuwingen zoals internationalisering, aantrekken van nieuwe doelgroepen en project onderwijs ondersteunen.

 

 

Juni 2013 Prepare to Launch

 

Ruim 80 Angolezen en 30 vertegenwoordigers vanuit het Nederlandse bedrijfsleven waren aanwezig op de Angola Special als georganiseerd door IntEnt en Agentschap NL. Bons Negocios! presenteerde samen met Eye4Professionals en Maatwerk bij Terugkeer de workshop " Prepare to Launch".  Tips en tools om je te kunnen voorbereiden op een start in Angola als werknemer of ondernemer. Meer informatie vind u bij Lopende projecten in het linker menu.

 

 

Mei 2013  Aftrap TRQN groot succes!

 

Meer dan 70 deelnemers waren aanwezig bij de aftrap van het TRQN III programma van het IOM voor Kaapverdie bij de Casa Cultura te Rotterdam.

 

Voor hoger opgeleide of zeer ervaren vaklieden met Kaapverdiaanse roots in Nederland bestaat er de mogelijkheid om 3-6 maanden te werken in Kaapverdie. Het IOM heeft een project Temporary Return of Qualified Nationals die dat financiert. Naast reiskosten en verzekeringen krijg je een ruime maandelijkse vergoeding waarmee je je verblijf en/of je vaste lasten in Nederland kunt betalen. . Meer informatie vind je op de site van het IOM, maar om meer specifieke vragen meld je je via info@bonsnegocios.nl

 

 April 2013

 

5 April 2013 Een groep van 50 HRO HBO Ad Ondernemen en 50 Albeda MBO IBS studenten participeerden in een netwerkevent om hun business- en exportplannen te uitwisselen. Op de HRO, Pieter de Hooghweg in Rotterdam waar studenten  Ad Ondernemen een presentatie verzorgden was er doormiddel van speeddaten sprake van 100% interactie. De MBO studenten maakten afspraken voor advies bij de uitwerking van hun plannen. De HBO studenten zullen binnenkort afstuderen en zijn bereid hun kennis en netwerk te delen met de MBO-ers. Tijdens de borrel na afloop waren ONIO partners van het Albeda, Bons Negocios! en IntEnt aanwezig om hun internationale ervaringen te delen met geïnteresseerde studenten.

 

 

 

2011-2012

2011-2012

 

21 Mei 2012 bracht de Kaapverdische minister van de diaspora, Fernanda Fernandes een bezoekje aan het ONIO project waarin Bons Negois partner is. In Kaapverdië had zij al diverse keren deelnemers aan het project tijdens hun marktverkenning ontvangen. Bij dit tegen bezoek waren ruim 20 deelnemers van de verkorte opleiding internationaal ondernemen aanwezig. De minister was blij en sprak motiverende woorden uit richting diegene die van plan zijn in de toekomst een bedrijf te starten op een van de Kaapverdische Eilanden. Ook feliciteerde zei Maria Lucas die als eerste ONIO deelnemer aldaar een bedrijf opende. Maria Lucas start een thuiszorg organisatie op de eilanden S. Antao en S Vicente.

 

13-27 januari 2012 organiseerde IntEnt een startersmissie naar Angola. 6 Aspirant ondernemers bezochten diverse instanties en organisaties in Luanda. Angola is booming, er zijn kansen op vele gebieden. Voor meer info maak je een afspraak via de website van IntEnt: wwww.intent.eu.

Ben Nienhuis van Bons Negocios! bezocht van 4 tot 8 december 2011 Guinee Bissau. Met name was deze missie bedoelt voor het leggen van contacten met locale overheden om te kijken of er een samenwerking zou kunnen ontstaan op et gebied van stimulering van ondernemerschap.

Global Entrepreneurship Week              Tijdens de Global Entrepreneurship Week van 12-17 November 2011 organiseerde het ONIO project een workshop internationaal ondernemen en verzorgde daarnaast een gehele project week op de International Business School Albeba. Tijdens de workshop Internationaal Ondernemen die werd gegeven op de Rotterdamse Ondernemers Academie werkten meer dan 30 deelnemers aan een presentatie "Ondernemen in opkomende markten".De studenten van de international business school kregen de gehele week workshops van gerenommeerde ondernemers als Hans van Breukhoven, Emile Ratelband en Celina Fortes. Zij werkten aan 6 business proposals. De winnaars ontvingen een voucher voor een ondernemerschapstraining bij IntEnt.

Workshops verkorte opleiding internationaal ondernemen afgerond 28 Juni 2011 was de laatste workshop van de verkorte opleiding internationaal ondernemen op de Rotterdamse Ondernemers Academie. Een groep van 20 deelnemers kreeg 6 weken lang workshops van trainers van o.a. IntEnt, Bons Negocios! en de Kamer van Koophandel. 30 Augustus volgen de presentaties van de individiuele business plannen welke door een deskundig panel uit het bedrijfsleven zullen worden beoordeeld. Tot nu werden de workshops als verfrissend, nieuw en leerzaam ervaren. In september begint er een nieuwe ronde workshops.

12 Mei j.l werd er bij de Kamer van Koophandel te Rotterdam de aftrap gegeven van het ONIO project.Leerlingen, Studenten, Docenten en Teamleiders konden kennismaken met Ondernemers, Adviseurs en Policy-makers op het gebied van internationaal ondernemen en internationale handel. De landen Angola, Brasil en Cabo Verde stonden centraal. Speciale sprekers waren o.a. Carlos Goncalves, Deelraad Delfshaven, Alice Fortes, Bons Negocios!, Henk Veldman van het NABC en Richard Yeboah van IntEnt. Jan de Jager sprak tenslotte namens de Rotterdamse Ondernemers Academie.Na het officiële gedeelte was er een netwerkwerkborrel waar leerlingen en studenten kennis konden maken met ondernemers en policy-makers. Ondernemers lieten zich nformeren over de mogelijkheid zich te laten trainen in het "coachingsschap". 

ONIO, Onderwijs Netwerk Internationaal Ondernemen, is een project waar Bons Negocios! in participeert. 19 april 2011 was er een voorlichtingsbijeenkomst betreft een cursus ondernemen in Angola, Brazilië en Cabo Verde.Op de locatie van de Rotterdamse Ondernemers Academie, Mathenesserlaan 321 te Rotterdam, werden de verschillende onderdelen van het project besproken. De voorlichtingsavond werd druk bezocht door verschillende mensen: jongeren, ouderen, nuggers, uitkeringsgerechtigden en andere geïnteresseerden.Jan de Jager, directeur van de Rotterdamse Ondernemers Academie, hield het welkomstwoord.Alice Fortes, voorzitter van Bons Negocios, gaf informatie over zakendoen in Portugeestalige landen en de verschillende voorbeelden van ondernemingen en projecten die vanuit Nederland zijn opgestart. Tenslotte eindigde Ineke Krijgsman, ROA, de voorlichtingsavond door inhoudelijke informatie te geven over de verschillende trainingen en workshops. Tijdens een versneld traject krijgen deelnemers de kans om hun droom om te zetten in een echt ondernemingsplan. Na afloop van de interactieve sessie werden de verschillende vragen beantwoord. De bezoekers van de voorlichtingsavond konden zichzelf meteen opgeven voor een intakegesprek.Er zullen nog verschillende voorlichtingsavonden en middagen plaatsvinden. Houd de website www.onio.nu in de gaten waarop de verschillende data geplaatst zullen worden. 

ONIO, Onderwijs Netwerk Internationaal Ondernemen, is een project waar Bons Negocios! in participeert. 19 april 2011 was er een voorlichtingsbijeenkomst betreft een cursus ondernemen in Angola, Brazilië en Cabo Verde.Op de locatie van de Rotterdamse Ondernemers Academie, Mathenesserlaan 321 te Rotterdam, werden de verschillende onderdelen van het project besproken. De voorlichtingsavond werd druk bezocht door verschillende mensen: jongeren, ouderen, nuggers, uitkeringsgerechtigden en andere geïnteresseerden.Jan de Jager, directeur van de Rotterdamse Ondernemers Academie, hield het welkomstwoord.Alice Fortes, voorzitter van Bons Negocios, gaf informatie over zakendoen in Portugeestalige landen en de verschillende voorbeelden van ondernemingen en projecten die vanuit Nederland zijn opgestart. Tenslotte eindigde Ineke Krijgsman, ROA, de voorlichtingsavond door inhoudelijke informatie te geven over de verschillende trainingen en workshops. Tijdens een versneld traject krijgen deelnemers de kans om hun droom om te zetten in een echt ondernemingsplan. Na afloop van de interactieve sessie werden de verschillende vragen beantwoord. De bezoekers van de voorlichtingsavond konden zichzelf meteen opgeven voor een intakegesprek.Er zullen nog verschillende voorlichtingsavonden en middagen plaatsvinden. Houd de website www.onio.nu in de gaten waarop de verschillende data geplaatst zullen worden.

Avanço, Weshare, IntEnt en Bons Negocios! organiseerde 18 januari 2011 een bijeenkomst waar werd terugkeken naar de starters missie van IntEnt naar Kaapverdië gehouden van 14 tot 28 november . Deelnemers deden verslag van hun bevindingen. Enkele zijn reeds in opstart met hun bedrijf. Beatri Rocha van Avanco verstrekte informatie over het programma Diaspora contributo , een programma waarbij Kaapverdianen in Nederland zich kunnen opgeven voor een kennisuitwisselingsproject waarbij ze kunnen gebruikmaken van een vergoeding voor de reis en verblijfkosten. Tenslotte was er een presentatie van Laundra Archangel betreffende WEshare, een mogelijkheid om fondsen te werven voor ontwikkelingsprojecten in landen met veel diaspora.

2008-2010

2008-2010

Utrecht, 18 december 2010 de ideeënwedstrijd werd dit jaar gewonnen door Lucia Dias met een project voorstel voor een zeepfabriek in Fundura, Santiago te Kaapverdië. De prijs, een geld bedrag van € 10.000,= , zal o.a worden aangewend voor de aanschaf van een oliepers voor plantaardige olie waar ambachtelijke handzeep zal worden gemaakt.

 

15 december 2010 werd bekend dat Agentschap NL, voorheen SenterNovum, het voorstel van het Albeda college te Rotterdam een leergang Internationaal Ondernemen op te zetten goed gekeurd heeft. Het Albeda College gaat daarvoor een samenwerkingsverband aan met het Zadkine (samen het de ondernemersacademie)   de KVK, IntEnt , het NABC en Bons Negocios! De eerste leergang heeft als pilot de landen Angola, Brazilië en Kaapverdië.

 

5 November 20101 organiseerde het ministerie van buitenlandse zaken i.s.m de gemeente Rotterdam een bilaterale uitwisselingsdag Nederland -Kaapverdië bij de KVK te Rotterdam. Diverse bedrijven uit Kaapverdië en Nederland werden aan elkaar gematcht Bons Negocios verzorgde de presentatie van het middag programma. Onder deskundige leiding van Alice Fortes werden diverse workshops aangeboden. De dag werd druk bezocht.

 

COS Zuid Holland organiseerde 22 juni een conferentie betreft het bij dragen aan ontwikkelingssamenwerking vanuit migranten-organisaties.Bons Negocios was aanwezig bij de conferentie van het COS. De conferentie was zeer druk bezocht en na de inleiding konden de verschillende bezoekers een workshop volgen. Bons Negocios volgde de workshop Sociaal Ondernemerschap en dat was een interessante workshop geleid door een deskundige van de BID challenge. Na afloop van deze workshop werd plenair de andere workshops besproken. De bezoekers waren zeer enthousiast over de conferentie en de middag eindigde in netwerken en een gezellige borrel.

 

 

5 juni was de Voorlichtingsbijeenkomst startersmissie Kaapverdië, Casa Cultura Rotterdam. Stichting IntEnt organiseert dit najaar een missie voor mensen en bedrijven die plannen hebben te ondernemen op de Kaapverdische Eilanden. Zaterdag ochtend 5 juni was hier een voorlichtingsbijeenkomst voor in het Casa Cultura te Rotterdam. Meer info op www.intent.eu Ruim 40 geïnteresseerden discuteerden met o.a business consultants Paulino Dias en Paulo Medina die vanuit Kaapverdië naar Nederland waren over gekomen om voorlichting te geven over de nieuwe site http://ie.ic.cv waarop 20 concepten voor ondernemen op Kaapverdië te vinden zijn.

 

2 juni SME meeting Fokker Terminal Den Haag Het Bidnetwork organiseerde i.s.m. een groot aantal partners een seminar voor startende kleine en midden grote ondernemers in ontwikkelingslanden. De dag werd geopend door HKH Prinses Maxima. Startende ondernemers vanuit de hele wereld hebben hun business ideas gepresenteerd. Bons Negocios was aanwezig en legde contacten met deelnemers aanwezig uit Mozambique. O.a een bedrijf uit Mozambique dat compost maakt uit stads afval. meer info klik op deze link: Mozambique Terra Nova  

 

10 april 2010 was Bons Negocios! aanwezig op een bijeenkomst met Z.E. de Eerste Minister van Kaapverdië, de heer José Maria Neves in de zaal van Casa da Cultura (Baan 6, 3011 CB Rotterdam). Dit belangrijke evenement werd gekenmerkt door een ontmoeting van één van de hoogste bewindspersonen van Kaapverdië met kaderleden en ondernemers van Kaapverdische origine in Nederland en beoogde, in een ontspannen sfeer, de gelegenheid te bieden voor dialoog en overleg over de ontwikkelingen in Kaapverdië, op basis van een ieders rol en verantwoordelijkheden daarin. De eerste minister was vergezeld van zijn minister voor buitenlandse handel en eveneens was aanwezig de directeur van het Instituto das Communidades de heer Alvarro Apolo. Deze gaf te kennen dat het IC binnenkort een website lanceert waarmee het voor Kaapverdische Ondernemers gemakkelijker wordt hun ondernemingsplan op een efficiënte kostenbesparende manier op te zetten. Zodra dit gebeurt zal Bons Negocios! hier melding van maken.

 

 

31 Maart 2010 sloot de periode dat aspirant ondernemers gebruik konden maken van adviesgesprekken aangeboden uit het MKB steunfonds van de Nederlandse Ambassade te Dakar.In totaal werd er door de doelgroep als respons op de workshop 30 keer een beroep gedaan op het verkrijgen van meer informatie of assistentie bij het (starten van) zaken doen tussen Nederland en Kaapverdië. In de meeste gevallen werd een informatiepakket toegestuurd samengevat in een PDF van het boekje “start je eigen bedrijf op Kaapverdië” dat Ben Nienhuis ontwikkelde voor Bons Negocios! In bijlage 6 is een compleet verslag van de contacten en inhoud van de gesprekken met bedrijven en personen die een beroep deden op het MKB steunfonds.In totaal werd aan 26 van de 30 aanvragen meer dan alleen informatie verstrekt. Personen en bedrijven werden in het geval van start ups regelmatig doorverwezen naar IntEnt. Personen en bedrijven die al langer actief waren werden vaak doorverwezen of in contact gebracht met andere personen of bedrijven die reeds in de betreffende branche actief waren.      

 

18 Januari 2010 organiseerde Bons Negocios! WORKSHOP SWOT CAPE VERDE in het Ondernemershuis Zuid te Rotterdam.Middels een interactieve workshop werden de sterktes, de zwaktes en de kansen en de bedreigingen die aan het zakendoen met Kaapverdië aan de orde gebracht. Het werd een bijeenkomst met weinig voordrachten en presentaties maar veel eigen inbreng van de bijna 50 deelnemers.Bons Negocios! is betrokken bij de uitvoering van activiteiten onder het MKB steunfonds Kaapverdië. De consultancy Kubita heeft onlangs een rapport samengesteld over de MKB relaties tussen Nederland en Kaapverdië. Een eerste versie werd 1 december j.l gepresenteerd. Bons Negocios! was daarbij aanwezig in een multidisciplinair team van vertegenwoordigers van de EVD, de KVK, Intercambios, Kubita , de gemeente Rotterdam en de gastheer het Ministerie van Buitenlandse zaken. Zodra de definitieve versie van het rapport gereed is deze via onze website te bestellen.

 

 

27 oktober 2009 Na de grote internationale conferentie die afgelopen winter georganiseerd werd door het COS en Avanço Werd het tijd om de balans op te maken en met nieuwe initiatieven te komen voor projecten op Kaapverdië vanuit Nederland. Bons Negocios! was aanwezig op deze bijeenkomst waar aandacht besteden werd aan twee zaken:een uitwisseling waarin diverse NGO's elkaar informeerden waar iedereen op dit moment mee bezig is, wat daarin goed gaat, maar ook wat beter kan, en daarnaast de nieuwe initiatieven voor het opzetten van een Europees samenwerkingsverband van Kaapverdische organisaties. De avond was druk bezocht, na afloop werden contacten met een aantal ondernemers met name in het toerisme en de inkoop van diverse dranken uit Kaapverdië versterkt.

 

21 Oktober organiseerde het advocaten kantoor Clifford Chance te Amsterdam een bijeenkomst rondom Sao Tomé en Principe. Bons Negocios was daarbij aanwezig en nam deel aan de workshop Investing in Sao Tomé en Principe. Deze workshop werd voor gezeten door Rombout Swanborn directeur van o.a. Africa's Eden en de luchtvaartmaatschappij Africa's Connection. De bijeenkomst werd afgesloten met de opening van een tentoonstelling van Sao Tomese kunst door Joao Carlos Silva. Meer informatie over Sao Tomé en Principe kunt u o.a bestellen via; http://store.eiu.com/country/ST.html?ref=lef_nav

 

6 Juli organiseerde de KvK Rotterdam in samenwerking met Bons Negocios een zeer interessante meeting over de lancering van de obligaties voor de Cabo Verde Fast Ferry . In bijgaand filmpje meer informatie. Het is een mogelijkheid om in Cabo Verde te investeren. De obligaties zijn te koop voor e 9,- euro per stuk met een rentetarief van 9%. Als je meer informatie wilt hierover,kijk op de site www.cvfastferry.com. Momenteel zijn ze met een wereldwijde roadshow bezig om alle Kaapverdianen ter wereld de kans te geven om obligaties te kopen (die later in aandelen omgezet kunnen worden of je kunt ze uiteraard doorverkopen daarna). Tot en met 23 juli 2009 is het mogelijk om obligaties te kopen. Bij het consulaat wordt je begeleid in je aankopen (let op : je moet wel een Kaapverdiaanse bankrekeningnr hebben of asap openen!!!) van de obligaties. Informeer voor aankoop eerst over de risico's van dit product!

 

In mei 2009 begeleide Bons Negocios! de 2 goedgekeurde handelsmissies van het Dias de CaboVerde project naar Kaapverdië. Een betrof het opstarten van een "incubator/bedrijven verzamelgebouw" met "The Hub Organisatie" als voorbeeld. Het hoogte punt van de missie was een drukbezochte bijeenkomst georganiseerd i.s.m. met het Instituto dos Communidades, het Dias de Caboverde Project, The Hub Rotterdam. Het andere projectvoorstel betrof het opzetten van Ecotoerisme op S. Antao. Beide missies worden in juni geëvalueerd.

 

Donderdagavond 5 maart 2009 vond de presentatie plaats van de studie van Vera Brok betreft de invloed van toeristische investeringen op het eiland Boa Vista. In een goed gevulde vergaderzaal van Avanço sprak zij over het voor en tegen van de enorme veranderingen die het opkomende toerisme heeft op de economie, bevolking, natuur en milieu van Boa Vista. Haar rapport kunt u rechtstreeks aanvragen via: vera_brok@hotmail.com

 

 

Aansluitend, op 5 maart, was Bons Negocios! voorzitter van de presentatie van het IOM betreft het DIAS DE CABO VERDE project. Een betreft een mogelijkheid voor een aantal ondernemers van Kaapverdische afkomst in Nederland. Zij kunnen een voorstel indien voor een MVO project, maatschappelijk verantwoord ondernemen, op Kaapverdië. Het IOM, (international organisation on migration) heeft een beperkte subsidiemogelijkheid om deze ondernemers te ondersteunen bij hun marktonderzoek. Meer informatie op : www.diasdecaboverde.org

 

Stichting IntEnt, ondernemen over de grens organiseerde vrijdag 20 februari een bijeenkomst voor bedrijfsadviseurs en andere geïnteresseerden waarin over een aantal landen informatie werd verstrekt. Bons Negocios! maakte van de gelegenheid gebruik een workshop "Start je eigen bedrijf op Kaapverdië" te faciliteren. Tevens werd de tweede druk van het gelijknamige boekje gepresenteerd. U kunt het boekje via de e-mail digitaal aanvragen: info@bonsnegocios.nl

 

 

30 Januari 2009 presenteerde Bons Negocios! haar onderzoeksrapport betreft Portugeessprekenden ondernemers aan het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR).Bons Negocios! voerde het onderzoek in eigen beheer uit en werd daarbij in ruimte en catering gefaciliteerd door de Kamer van Koophandel. Eenmaal werd een bijeenkomst gehouden en gesponsord door het OBR te, dit was ter introductie van het nieuwe Ondernemershuis Zuid.In totaal werden er vier thema bijeenkomsten georganiseerd. Rondom de bijeenkomsten werden 75 deelnemers geïnterviewd. De bijeenkomsten waren een try-out om te onderzoeken of er genoeg animo bestond voor regelmatige netwerkbijeenkomst. In naam van de Kamer van Koophandel sprak Turan Yazir na de vierde bijeenkomst uit dat de bijeenkomsten zeker een vervolg moeten krijgen. Bons Negocios! gaat begin 2009 een agenda opstellen i.s.m. de Kamer van Koophandel. E.e.a zal afhangen van het budget. In totaal zijn er in regio Rijnmond een 525 ondernemers uit de doelgroep bekend. Er zijn er echter enkele honderden meer. De z.g. tweede en derde generatie migranten, die in Nederland geboren zijn niet op het land van herkomst van hun ouders te selecteren in de diverse datasystemen.Gedurende de looptijd van het onderzoek was er een spreekuur. Hier werd 34 keer gebruik gemaakt. 7 keer betrof het vragen rondom ondernemen in de regio en 27 maal was er een verzoek naar informatie over zaken doen in de Portugeessprekende landen. Dit aantal verzoeken viel tegen, bij navraag bij OBR en COID bleek ook het aantal verzoeken naar bijv. OOR en Mentorraad tegen te vallen.Zoals het er naar uitziet zal de band tussen de kamer van Koophandel en Bons Negocios! op het gebied van de internationale handel blijven bestaan en wellicht versterken. Betreft typische regionale aangelegen zal een vertegenwoordiger uit het bestuur van Bons Negocios! zich inzetten bij de vorming van een brede multiculturele ondernemers vereniging die in oprichting is onder de naam PRIO. De conclusies van uitslag van de interviews zijn te vinden in het laatste hoofdstuk van dit rapport. Over het algemeen zijn de respondenten geïnteresseerd in een ondernemers vereniging die hen van informatie voorziet, meer dan 65 ondernemers van de 75 ondervraagden waren enthousiast. Bons Negocios! zal een oproep uitsturen voor het verwerven van actieve (bestuurs-)leden om de activiteiten voort te zetten. De vorm waarin Bons Negocios! verder gaat, als vereniging, stichting of onderdeel van PRIO zal verder bestudeerd worden.  

 

Prio, 23 januari 2009 Bons Negocios was aanwezig bij de vergadering van PR!O, Platform voor de Rijnmondse Interculturele Ondernemersverenigingen. PR!O is een platform in oprichting en momenteel zijn de aspirantleden waaronder o.a. Bons Negocios, Promise, Vereniging van Marokkaanse Vrouwelijke Ondernemers, Apna Dharma en VCOR en Stichting Business Club of Morrocan Dutch Entrepeneurs met ondersteuning van de de (semi-) overheidsinstanties Ondernemersnetwerk 010, OBR en KvK bezig te onderzoeken in welke vorm deze platform gegoten zal worden: Stichting of Vereniging. Ook wordt er gesproken hoe om te gaan met stemrechten (afhankelijk van oprichtingsvorm) en het erbij betrekken van andere multiculturele ondernemersverenigingen. Er is gesproken over de mogelijkheden tot financiering en uit welke hoek dit komt. Om ervoor te zorgen dat de vaart erin blijf is er besloten om het aantal overleggen op te voeren teneinde zo snel mogelijk te kunnen starten. De missie van PR!O is: als klankbord en als belangengroep functioneren bij de contacten tussen enerzijds de leden van PR!O en anderzijds de overheid en overige instanties. Het platform streeft ernaar de kwaliteit van het ondernemerschap structureel te verbeteren door het verenigen van de krachten van de deelnemende organisaties.

 

2007-2008

2007-2008

 

De laatste Portugeestalige ondernemersmeeting van 2008 was dit jaar op 3 december bij de Kamer van Koophandel te Rotterdam. Het thema dit keer was: hoe start ik een verkooporganisatie vanuit huis en hoe wordt ik franchise nemer. Sprekers waren Tanja Almeida , zij heeft een verkooporganisatie van schoonheidsproducten en Adriaan de Man consultant en docent in Franchise organisaties.

 

 

11 oktober organiseerde het COS i.s.m Avanço en de deelgemeente Delfshaven een Europese Kaapverdische jongeren conferentie. Bons Negocios! organiseerde een druk bezochte workshop ondernemen op Kaapverdië. Na afloop melden diverse geïnteresseerden zich om gezamenlijk met IntEnt en Bons Negocios! hun persoonlijke businessplan te bespreken.

 

9 oktober was Beatris Rocha namens Bons Negocios! als Kaapverdische ondernemer afgevaardigd bij een bestuursvergadering van de Kamer van koophandel te Rotterdam.Belangrijke zaken waren o.a. zoals het belang van het verbinden van de verschillende netwerken, het inzetten van rolmodellen en het bereiken van allochtoon talent voor het bedrijfsleven etc

 

Bons Negocios! Maakte gebruik van het op 15 september geopende Ondernemershuis Zuid.nabij Zuidplein. Het adres van het Ondernemershuis Zuid is, Wevershoekstraat 380-388, vlakbij winkelcentrum Zuidplein. De hoofdspreker was Oscar Rosa van Refresh Interactive, hij vertelde op welke manier hij middels netwerken en de hulp van de KvK en het OBR, de OOR regeling, kon groeien met zijn onderneming. De aanwezige ondernemers maakten uitgebreid van de mogelijkheid gebruik tot het stellen van vragen en netwerken. Interessante leads waren o.a een aantal starters die hun website willen ontwikkelen en een importeur die interesse heeft koffie van het eiland FOGO, Kaapverdië.

 

 

11 Juni j.l vond de 2e Netwerkbijeenkomst voor Portugeestalige Ondernemers uit de regio Rotterdam plaats. Het themawas internationaal ondernemen. Diverse sprekers , zoals Jacob van der Vis van de Kvk en Carlos Sousa Nicolau van Intracorp BV deelden hun ervaring in im- en export. De middag werd afgesloten met een borrel. Speciale aandacht was er ook voor documenten en subsidies. De bijeenkomst gehouden bij de KvK en werd gekenmerkt door kwalitatief gezien informatie van hoge kwaliteit. Ervaringen uit de praktijk van het importeren en exporteren werden door een diverse groep ondernemers met hun roots in Portugal, Guinee Bissau, Angola en Kaapverdië uitgewisseld.

 

•In het bekende Portugese restaurant Girasol te Amsterdam organiseerde "Ondernemen in ....." 20 mei 2008 een netwerk bijeenkomst. Directeur Rob van Nes van "Ondernemen in...." kondigde aan dit najaar een symposium te organiseren betreft ondernemen in Portugal. Waarschijnlijk zal Bons Negocios! daaraan meewerken.

 

•15 mei 2008 was Bons Negocios! in Utrecht aanwezig op de netwerkborrel van de Nederlandse-Portugese Kamer van Koophandel. De initiatieven van Bons Negocios! werden daar goed ontvangen. Voor meer informatie klik op   www.cchp.pt

 

 

13 mei hield Stichting Oikos een evaluatie bijeenkomst van de ideeënwedstrijd. Drie jaar geleden won Bons negocios1 de derde prijs van de ideeënwedstrijd en daarna hielp zij diverse andere Angolese en Kaapverdische ondernemers om met hun inzending. Meer informatie www.ideeenwedstrijd.nl

 

•14 april Het Ex-ama team van SIFE, students in free entreprise, heeft ook dit voorjaar de reeks van vijf workshops afgerond, waarbij onderwerpen als markt, marketing, organisatie, financiën en goed ondernemerschap uitvoerig zijn behandeld. De uitgeprocedeerde asielzoekers hebben tevens een uitgebreide   opzet gemaakt van een businessplan voor kleine bedrijven in Luanda en Angola, die zij ten uitvoer zullen brengen na terug keer in het land van herkomst. Op vrijdag 4 april hebben de vijf ama ’ s een afsluitende presentatie gegeven in de centrale   bibliotheek in Amsterdam, waar ze hun ondernemingsplan hebben gepresenteerd. Vervolgens hebben deze jongeren in een 'speeddate-sessie' advies gekregen van verschillende experts over hun plan. In deze sessies zijn vragen gesteld aan de jongeren over hun ondernemingsplan, mogelijke oplossingen voor problemen aangedragen en is stof tot nadenken meegegeven voor aanscherping van het plan. Deze laatste bijeenkomst is afgesloten met een etentje en voor de jongeren was het   een gezellige en vooral een leerzame dag.

 

3 April 2008 was Bons Negocios! vertegenwoordigd op de Internationale Handelsdag die werd gehouden op luchthaven zestienhoven te Rotterdam. Diverse geinteresseerde bezoekers zochten contact met Bons Negocios! betreft het starten van een eigen bedrijf op Kaapverdië, handelscontacten met Kaapverdië en de export van landbouwproducten uit Guinee Bissau.

 

 

•26 Maart 2008 organiseerde Bons Negocios! in samenwerking met het OBR en de KvK te Rotterdam een netwerkbijeenkomst voor alle Portugeessprekende migrante ondernemers uit de regio Rijnmond. Dat zijn er meer dan 600! Dit was de eerste uit een serie van 4 . Aan de orde kwam ondermeer wat de KVK, het OBR en Bons negocios! kon betekenen voor de doelgroep en hoe of er meer gebruik kan maken van de relatie die deze ondernemers hebben met de thuislanden. Bij de kamer van koophandel van Rotterdam een werden er een drietal presentaties van de Kamer van Koophandel ,het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en Bons Negocios! gegeven waarna vragen gesteld konden worden. Om 17.00 stond de borrel klaar waarbij ondernemers goed konden netwerken.

 

Februari 2008 is Joris van Wijk naar Angola geweest als consultant ter evaluatie van het terugkeer project voor Angolese jongeren uit Nederland. Voor Bons Negocios! heeft hij onderzocht hoe makkelijk het is om een eigenbedrijf te starten in Angola. Inmiddels blijkt dat daar een speciaal loket voor is geopend die alle formaliteiten kan afwikkelen. Dit loket heet Guichet Unico en bevindt zich in Luanda op de Marginal 114, onder de Duitse ambassade. (Tel. + 2442 372328) Bons Negocios! heeft de diverse aanvraag formulieren in huis en kan u die op verzoek toe sturen.

 

 

In November 2007 is Bons Negocios! gestart met een project ter inventarisatie van alle Portugeessprekende ondernemers in de regio Rijnmond. Doel van dit project is het onderzoek of er voldoende draagkracht voor het opzetten van een ondernemers steunpunt van en voor ondernemers afkomstig uit deze landen en ondernemers uit Nederland die interesse hebben in de ze landen. Meer info kunt u vinden onder de kop activiteiten. Dit project wordt oa. ondersteund door het OBR (Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam) en de Kamer van Koophandel te Rotterdam.

 

8 November 2007 BONS NEGOCIOS! nodigde een ieder uit voor een borrel ter gelegenheid van de presentatie van het onderzoeksrapport van Nelly de Brito, Ana Baric en Cynthia van Dijk betreft: Kaapverdianen die terugkeren naar Kaapverdië en een eigen bedrijf starten.O.a kwamen de volgende vragen aan bod:

ü  Hoe vergaat het hen nu?

ü  Hebben zij het beter/slechter in Kaapverdië of in Nederland?

ü  Hoeveel verdient men nu ten opzichte van toen?

ü  Wat zijn de kosten van het levensonderhoud daar ten opzichte van hier?

ü  Hoe zit het met scholing en culturele activiteiten?

                Heeft u interesse in de resultaten vraag dan het rapport bij ons aan.Daarnaast gaf Ben              Nienhuis een korte diapresentatie over de mogelijkheden voor land- en tuinbouw en        toerisme op het eiland Santiago. Na afloop was er een mogelijkheid van gedachten te       wisselen met o.a. Michel Ridder van de EVD en Jorn van der Meer van het ministerie van        buitenlandse zaken betreft de mogelijkheden op steun en subsidie voor bedrijven en              projecten op Kaapverdië.

 

Zaterdag 29 september 2007 was er een open dag op het nieuwe Consulaat van Kaapverdië. Locatie Baan 6 te Rotterdam. Bons Negocios! was aanwezig en bekeek samen met de consul een aantal ruimtes op de begane grond en kelder die voor diverse doeleinden ingericht zouden kunnen worden. Als u ideeën heeft kunt u die kwijt bij de consul via e-mail cons.cverde-nl@wxs.nl t.a.v. de heer I. F Rosa de Carvalho.

 

5 juli 2007 werkte Bons Negocios! mee aan de Angola Conexao te Utrecht. In het Hardloper Complex kwamen meer 85 belanghebbende waaronder vele Angolese jongeren die binnenkort terugkeren naar Angola om te praten over de actuele situatie in Angola. middels een live skype met Jan Vranken en Eddie verbinding met Angola en een rapportage over Luanda anno 2007 werden de deelnemers voorgelicht en konden zij vragen stellen aan een team van deskundigen die recent in Angola waren of zaken doen met Angola. Tijdens de film kwamen o.a een minimercado en computerlab van ex-ama's in beeld. Zij werden o.a. door Bons Negocios! geadviseerd bij het concretiseren bij hun business plannen. Eddie heeft inmiddels inmiddels zijn plannen voor een sportschool in luanda om gezet in de praktijk.

 

19 juni was er een mini rondetafel bespreking bij de KVK te Rotterdam waarbij de nieuwe handelsattaché van de Nederlandse ambassade in Dakar werd voorgesteld. Het betreft de heer Maarten Gischler. Vanuit Dakar zal hij maandelijkse op Kaapverdië reizen en daar met de regering maar ook met het Nederlandse consulaat en vertegenwoordigers van uit de kamer van koophandel en het bedrijfsleven contacten onderhouden. Tijden s de bijeenkomst heeft Bons Negocios! ruimschoots de tijd gekregen haar activiteiten met betrekking tot Kaapverdië toe te lichten.

 

 

Tijdens de spreekdagen van de handelsraad uit Angola spraken wij 4 juni j.l bij de EVD te Den Haag met de heer Akerboom. Hij was zeer geïnteresseerd in de activiteiten van Bons Negocios! en wilde graag meewerken aan de uitgave van het boekje: Je eigen bedrijf in Angola.. dat wij eind dit jaar 2008 presenteren.

 

1 t/m 6 Juni organiseerde de EVD ism KvK Rotterdam, diverse seminars en matchmaking facilities betreft zakendoen met Kaapverdië en Nederland. Bons Negocios! assisteerde de EVD KVK bij het zoeken naar mogelijke partners voor een 25 tal Kaapverdische bedrijven. Succesvolle matches waren er op het gebied van multimedia, bouw en windenergie.

 

1 juni sloot de inschrijving van de Bidchallenge. Bons Negocios! heeft een aantal startende ondernemers begeleid bij de deelname aan deze ondernemersprijsvraag. Het betrof o.a. een chocolade fabriek in Kaapverdië en een baby artikelen project in Angola.

 

 

Culturalia de organisatie in Amsterdam die zich inzet voor de toekomst van musea in de PALOP landen vierde haar 2 jarig bestaan 23 mei j.l.. Bons Negocios! was aanwezig op de netwerk- verjaardags-partij. Gesproken werd o.a. over de mogelijke koppeling musea en bedrijfsleven. Zie ook www.culturalia.nl.

 

 

22 Mei was de Bons Negocios Road Show in Amsterdam. In het gebouw van Humanitas gaf Bons Negocios! in samenwerking met SIFE Utrecht (zie ook23 november) een presentatie over de kansen van het SME in Angola. Naast een PowerPoint presentatie van Bons Negocios! waren er ook toespraken o.a. van Juliano Rodriques,voorzitter van Jonge Angolezen Nederland, die een toelichting gaf bij de foto's van een gestarte supermarkt en taxi bedrijf in Luanda. Petra de Boer communicatie adviseur met een ruime ervaring in de wereld van internationale project financiering gaf een uitleg over het belang van netwerken en het initiatief van HIT om een steunpunt voor terugkerende Angolezen uit Nederland in Luanda op te zetten. Tot slot van de avond werden een zesstal deelnemers van de bijeenkomst naar voren gehaald voor een aanmoedigingscertificaat van SIFE/SAMAH in verband met de presentatie van hun business plan.

 

De KVK Rotterdam organiseerde 21 april de internationale handelsdag. Bons Negocios! was als ondernemersvereniging de hel dag present en gaf voorlichting aan diverse bestaande en startende ondernemers. Ook was er de hele dag een Video presentatie waar een van onze leden vertelde over het zakendoen in Kaapverdië.

 

 

17april Road Show in Rotterdam.   Na een succesvolle deelname aan de ideeënwedstrijd waar twee van onze leden (1) in de prijzen vielen steunt Bons Negocios! de deelname aan de Business in Development Challenge 2007. Doormiddel van een presentatie en workshop lieten wij op 17 april a.s. om 20.00h bij Avanço o.a zien hoe u kunt meedoen tot 1 juni a.s.. Deze werd gepresenteerd door Alice Fortes en er waren presentaties van Suzanne Reuling van de Bid Challenge en Ben Nienhuis van Bons Negocios!. Daarnaast vertelde Maria Soares over het opzetten van een naai atelier in Kaapverdië en Koen wasmus over de mogelijkheden van microkredieten via de Novo Banco in Angola. Raymundo Prett introduceerde verder het eerste nummer van SEM FRONTEIRAS waar vanaf nu ook aandacht voor de PALOP Landen in wordt gegeven.

 

Zwolle, 10 april op verzoek en na het succes van Hengelo's Kick Off Road Show 2007 gaf Ben Nienhuis nogmaals de presentatie betreft de kansen die er liggen voor het micro- en klein bedrijf in Angola. Een voorbeeld werd gegeven door Natasja van Dulmen van Pluck the Day. Zij introduceerde met succes lampjes op zonne-energie in Ghana en wil dit nu laten uitvoeren door wederverkopers in Angola en andere landen.Meer info via www.plucktheday.com. Sanne ten Zijthof en Grishlaine Vreede van Vluchtelingenwerk Overijssel gaven een presentatie over op welke manier hun organisatie Angolezen die bij terugkeer een bedrijf willen starten kunnen bijstaan.

 

Het NABC (Netherlands African Business Council) organiseerde 4 april j.l. een roadshow bij de VDL groep in Eindhoven. Met name de mogelijkheden in Angola kwamen aanbod. Bons negocios! was daarbij met een aantal leden uit Angola en Guinee Bissau aanwezig. Johnson Macamba van Angola Business Centre gaf een presentatie hoe op het ogenblik het Rotterdamse bedrijfsleven geprikkeld word om mee te werken aan de organisatie van de African football Cup die in 2010 in Angola wordt georganiseerd. Er zijn o.a. opdrachten voor het aanleggen van grasvelden en de renovatie of bouw van stadions, hotels en vliegvelden. Meer info via www.angolabc.com

 

 

15 Maart j.l. de Kick Off Road Show 2007 in Hengelo. Voor een grote groep, met name Angolezen die plannen hebben een eigen bedrijf te beginnen bij terugkeer naar Angola . De besproken bedrijfsplannen liepen uiteen van een muziekstudie tot tot een administratie kantoor. Bons Negocios! zal binnen haar netwerk opzoek gaan naar bestaande bedrijven of andere reeds teruggekeerde Angolezen die "matchen"met de ideeën van deze groep. Een tweede bijeenkomst werd daarvoor gepland 10 april.

 

Sem Fronteiras   is een tijdschrift dat door de in Nederland wonende Braziliaan Raymundo Prett wordt uitgegeven.Het richt zich in eerste instantie op in Nederland en België wonende Brazilanen . Met Bons Negocios! is tijdens een eerste brainstormsessie afgesproken dat Sem Fronteiras ook artikelen over Portugeessprekend Afrika zal publiceren en dat Bons Negocios! haar diensten in de toekomst ook voor Braziliaanse migranten wil verrichten. Zie ook www.semfronteiras.nl

 

 

Maatwerk bij terugkeer is een project van Cordaid dat uitgeprocedeerde asiel zoekers helpt bij de terugkeer naar hun land van herkomst. Bons Negocios! was 7 maart 2007 uitgenodigd op de partnerdag. Daar hadden wij o.a een ontmoeting met mensen uit Angola en Guinee Bissau. veel informatie werd uitgewisseld en zal gebruikt worden in onze dienstverlening.

 

20 februari 2007   vond er een ontmoeting plaats tussen Bons Negocios! , het OBR (Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam ) en de Kamer van Koophandel Rotterdam. Hierin werd afgesproken dat Bons Negocios! een voorstel zal doen de totale groep Portugees sprekende ondernemers in Rotterdam in kaart te brengen.

 

1 februari 2007 Bons Negocios was uitgenodigd bij de feestelijke afsluiting van ROEP. ROEP is een project van Netwerk 010 om etnische ondernemingsverenigingen aansluiting te laten vinden de bestaande ondernemersverenigingen. De feestelijke afsluiting was op donderdag 1 februari bij de ABN-AMRO op de Coolsingel, Rotterdam. Een aantal leden van Bons Negocios waren meegekomen om te netwerken.We hebben als een van de 7 ondernemings- verenigingen een presentatie gehouden, waarin we in 5 minuten onze doelstelling, visie en activiteiten kenbaar moesten maken. De presentaties werden beoordeeld door een jury. De jury bestond o.a. uit: Marlies Mulder (secretaris Netwerk 010), Frans Lavooij (Voorzitter van Kamer van Koophandel) en Mehmet Soyturk (Voorzitter van ondernemingsvereniging HOTIAD). De andere verenigingen waren o.a. Promise, ZZVN, stichting Tannet en de Chinese Ondernemingsvereniging. Ondanks dat Bons Negocios niet heeft gewonnen, kregen we heel veel positieve reacties van o.a. de Kamer van Koophandel en van Marlies Mulder, jurylid en secretaris van Netwerk 010. Veel collega verenigingen waren onder de indruk van de snelheid waarmee Bons Negocios met minimale middelen in korte tijd een groot netwerk en groot ledenbestand heeft kunnen opbouwen.

2004-2006

2004-2006


Den Haag, 19 december de Ideeënwedsdtrijd 2006 kende dit jaar 2 winnaars van Kaapverdische afkomst. Deze prijsvraag, die gericht is op participatie van migranten bij ontwikkelingssamenwerking, wordt jaarlijks georganiseerd door Cordaid, Oikos en SMS. Verleden jaar won Bons Negocios! de derde prijs met het plan Kaapverdische migranten te motiveren een project of bedrijf in Kaapverdië te starten. Een tweetal projecten die Bons Negocios! begeleidt deden dit jaar mee aan de ideeenwedstrijd. Mevrouw Gomes van 55plus em Movimento presenteerde haar plan voor een bejaardenhuis gekoppeld aan vakantie-appartementen, zij kreeg een eervolle vermelding en coaching bij het werven van fondsen aangeboden door Ismael Awil van SMS. Carmen Soares van Coracao em Acao was laaiend enthousiast met de tweede prijs, € 7500,= voor een naaiatelier op St Nicolau waar straks tienermoeders een start maken op de arbeidsmarkt.  

COiD conferentie op maandagmiddag 11 december 2006 "Toegang tot kredietfaciliteiten voor ondernemers uit micro- en kleinbedrijf in achterstandswijken" was het thema van de EU-werkgroep Eco-Fin-Net met vertegenwoordigers uit veertien Europese steden waaronder Rotterdam (Delfshaven).Eigen ervaringen, inbreng van deskundigen uit de financiële wereld, overheidsinstanties en het bedrijfsleven leidden tot een dik rapport (dat in juli is aangeboden aan de Europese Commissie) en een Nederlandstalige samenvatting die op 11 december formeel gepresenteerd werd. Omdat Delfshaven een belangrijk woongebied van de doelgroep van Bons Negocios! en het thema ansluit bij d3 problematiek die onze leden ondervinden deden Mario Lopes en Ben Nienhuis mee aan de conferentie. Het delen van ervaring en vergroten van het netwerk dragen bij aan de groei en ontwikkeling van onze organisatie.

 

Vrijdag 8 december stond Bons Negocios op de Eye to Eye beurs"Get inspired by Moroccan business woman", gericht op ondernemende vrouwen met migrante afkomst..Tevens was de voorzitter van Bons Negocios,tevens MKB-bestuurslid, als panellid aanwezig bij de workshop "Initatieven ter bevordering van vrouwelijk ondernemersschap" Tijdens de netwerkbijeenkomst heeft Bons Negocios positieve contacten opgedaan met o.a. HIC Marokko, Stichting Yente, Rabobank, het OBR, KvK Rotterdam en een aantal Marokkaans-Nederlandse organisaties.

 

30 November j.l. organiseerde PROMiSe het multiculturele ondernemersplatform van Rotterdam een bijeenkomst. Alice Fortes was daar namens Bons Negocios! aanwezig. Een van de belangrijke zaken was o.a. een workshop van Forum over MVO, maarschappelijk verantwoord ondernemen, iets wat ook de insteek is van Bons Negocios! Meer info op www.forum.nl

 

Alice Fortes, voorzitter van Bons Negocios! was 24 november j.l. aanwezig bij de prichtingsbijeenkomst van stichting Kosmopolis te Rotterdam. De stichting voorziet in een betere dialoog tussen de diverse etnische groepen. Speciale gast daarbij was prinses Maxima. Prinses Maxima zet zich ondermeer in voor de betere (micro-) krediet faciliteiten voor starters in de doelgroep landen van Bons Negocios!  

 

Utrecht, 23 november 2006. De ondernemersvereniging Bons Negocios! en de internationale studenten vereniging SIFE (Students In Free Enterprise)uit Utrecht zijn donderdag overeengekomen gezamenlijk te werken aan de begeleiding van jonge uitgeprocedeerde asielzoekers (AMA's) die het idee hebben bij terugkeer een eigen onderneming te starten. Bons Negocios! traint daarvoor enkele studenten van SIFE in het afnemen van intake gesprekken en het omzetten van een business idea in een concept business plan. Elke AMA zal gekoppeld worden aan een personel coach van SIFE. Bons Negocios! zal deze plannen beoordelen en in het geval het AMA's uit Angola betreft deze verder begeleiden en doorverwijzen naar specifieke opleidingsmogelijkheden. De AMA's uit andere landen zullen aan andere organisaties gekoppeld worden. SIFE en Bons Negocios! zullen ook helpen bij een mogelijk subsdie- en/of financieringsverzoek. Meer info: www.utrechtsife.nl

 

 

22 November deed Bons Negocios! mee aan de conferentie Savings, Remittances and Investments georganiseerd door IntEnt. Klaas Danhof , secretaris van Bons Negocios! deed mee aan de workshop waarbij het thema "wat doet het thuisfront met de remittances (geldovermakingen) die die migranten aan hen overmaken" centraal stond. Het is gezien het belang van de ontwikkeling van het klein en midden bedrijf wenselijk dat er een betere toegang tot financiering is. Voor starters is dat moeilijk. Een gericht advies en onderzoek naar het gebruik van de Remittances zou wenselijk zijn. Meer informatie vind u bij IntEnt.

 

Tijdens de ledendag van het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam, 18 november j.l. ontstond er tijdens een workshop over Business Development in Afrika een interessante discussie over het nut van ondersteuning van startende ondernemers wanneer er geen toegang is tot financiering. Ben Nienhuis , projectuitvoerder bij Bons Negocios! gaf enkele voorbeelden van programma's die daardoor niet lopen. Bons Negocios! besteed bij de ontwikkeling van haar programma veel aandacht aan het opbouwen van relaties met lokale banken en Nederlandse subsidie verstrekkers.

 

Het COS Rijnmond organiseerde bij Avanco op 8 november 2006 een samenkomst voor alle Kaapverdiaanse organisaties die zich met internationale samenwerking op Kaapverdië bezig houden. Er waren ruim 50 aanwezigen Bons Negocios! had de gelegenheid zich te presenteren en heeft diverse malen kunnen aangeven dat zij hulp aanbied bij het schrijven van zowel business plannen als project voorstellen. Vele projecten zijn zo bleek in principe ook bedrijven die zichzelf moeten kunnen onderhouden. Voorbeelden die deze avond aan de orde kwamen waren o.a in Naai-atelier in St. Nicolao en een bejaardencentrum in St. Vicente.

 

 

Op 6 november sloot de inzendtermijn van de Ideeënwedsdtrijd. Dit jaar zijn we trots dat er 4 goede inzenders uit de Kaapverdische gemeenschap zijn. Nu maar hopen dat er een winnaar tussen zit. de prijsuitreiking is op 18 December.

 

4 November j.l. was de nationale starters dag van de Kamers van Koophandel. Bons Negocios heeft hier op haar website aandacht aan besteed en binnen haar netwerk informatie verspreid. De dag zelf was er veel aanloop het geen illustreert dat zelfstandig ondernemen steeds belangrijker wordt in onze maatschappij. Bons Negocios! promoot het zelfstandig ondernemen overzee. Dat kan door een bedrijf op te richten in het land van herkomst maar ook door bijvoorbeeld een partnership aan te gaan met een lokale producent.   Zie hiervoor ook de activiteit van 18 september hieronder genoemd.

 

 

29 September was Bons Negocios! aanwezig bij de afronding van de Business Challenge 2006. Dit jaar waren er voor het eesrt een aantal plannen uit Kaapverdië en Angola ingediend. Een plan uit Mozambique haalde de finale. De beste 75 business plannen van 2006 sttaan in het boekeje People-Plans-Profit dat via deze link: http://www.bidnetwork.org/book2006 te bestellen is voor slecht € 10,=. Zie verder onze agenda voor de aankondiging van de Business Challenge 2007.

 

Op donderdagavond 28 september organiseerde BONS NEGOCIOS! een workshop "Meedoen aan de Ideeënwedsdtrijd"en "Hoe schrijf ik een ondernemingsplan". De aanwezigen overlegden hun plannen met elkaar die varieerden van een hotel tot een vuilnisophaal dienst. De avond werd prima verzorgd door Avanco die de ruimte ter beschikking stelde.

 

 

18 september deed Bons Negocios! mee aan het seminar Starten met import/export uit je land van Herkomst bij de KvK Blaak 40 Rotterdam voor. In een volle grote vergaderzaal bij de KvK werd met van gedachte gewisseld met o.a. Surinaamse en Turkse ondernemers over succesvolle handel met je land van herkomst. Het werd duidelijke dat persoonlijke relaties belangrijk zijn voor de continuïteit. Ook het belang van een gedegen marktonderzoek en proefzendingen werden nogmaals onderstreept. Er deden in totaal 3 Kaapverdiaanse ondernemers/sters mee aan de netwerk meeting.

 

Op 9 september tijdens "Spangen Ontmoet Cabo Verde" Kaapverdiaans Festival op Spangen (Sparta stadion) had Bons Negocios een voorlichtingsstand. Aan de hand van een mooie fotopresentatie werd aan de vele aanwezigen een aantal bedrijfsideeën voor Kaapverdië gegeven.

 

 

9 september Start Ideeënwedstrijd Contact der Continenten, Soesterberg Bons Negocios was een van de winnaars van verleden jaar. Klik hier voor meer info . Deze middag gaf Bons Negocios! een PowerPoint presentatie over de besteding van de gewonnen prijs. Zondagmiddag 2 Juli evalueerde Avanco te Rotterdam het congres van afgelopen April te Praia, Kaapverdië over de rol van de diaspora in de ontwikkeling van hun land van herkomst. Bons Negocios! was uitgenodigd om een presentatie te geven over de rol van het MKB in de ontwikkeling van het land, en de wijze waarop in Nederland wonende Kaapverdianen daarop invloed kunnen hebben.

 

24 en 25 juni: Informatiestand op het SAO JOAO festival, BONS NEGOCIOS! had een informatie stand op het SAO JOAO FESTIVAL te Rotterdam. Dit jaarlijkse feest werd gehouden op de Mullerpier en het Heemraadsplein en trok honderden bezoekers. Velen bleven staan bij de stand en lieten zich informeren. Dit o.a. vanwege een unieke foto presentatie van het MKB te Kaapverdië.

 

 

In de periode van 24 mei tot 6 juni 2006 organiseerde Bons Negocios! een roadshow waarin muziek en ondernemen centraal stonden. Muziek en ondernemen, het één dient als voorbeeld voor het ander. In Nederland wonende Kaapverdianen en Angolezen behoren tot de meest bekende artiesten van Afrika. De volgende artiesten omlijstte in Amsterdam, Utrecht, Groningen of Rotterdam een viertal seminars: Beto Dias, Das Primeiro, Basile Maneka Lukadi & Afro Caribbean Trio, B-Orginial Little Elly, Black Bulls, B.Weiser, en J.Bengo. Er werden diverse ondernemers en experts aan het woord gelaten over hun ervaringen met ondernemen in de Portugeesprekende landen van Afrika. De sprekers waren: Gerrit Ribbink van facet BV over het belang van de ontwikkeling het MKB voor Angola;Enrique de Mul van Terra ondernemer in de houtverwerkende industrie in Mozambique;Natasja van Dulmen van "Pluck the Day"een bedrijf dat lampen op zonne-energie verkoopt;Ton Kop, Juliano Rodriguez e.a. van WWI en Stg. Jan over het Ondina project;Steven Otto van Nabuur.com over de rol van internet bij de ontwikkeling van het MKB;Vado Semedo, muziek manager, met veel ervaring met   zaken doen in de Palop landen;Mario Lopes en Ben Nienhuis deden een verslag van hun missie naar Kaapverdië;Paul Kurpershoek verslagever, over de actuele situatie in Angola en Hans Zappeij van het Albeda college over kansen voor Kaapverdianen. Evalhdo Santos vertelde tenslotte over zijn business plan betreft het opzetten van een computerlab en ict trainingsinstituut in Angola.Meer dan 100 geïnteresseerden (aspirant) ondernemers gingen in discussie met dit kleurrijke gezelschap.

 

27 Mei 2006 was Bons Negocios! bij de aftrap van het Ondina project. Dit project biedt plaats aan 50 Angolese uitgeprocedeerde vluchtelingen of Angolese vluchtelingen in procedure in Nederland van 18 jaar en ouder en Angolezen met een verblijfstatus. Dé kans om aan je eigen toekomst te bouwen. Bons Negocios! zal jonge Angolezen in Nederland die graag iets willen ondernemen in Angola door verwijzen naar het Ondina project. Meer informatie op de homepage.

 

 

BId Challenge: Een plan voor een ECO ressort in Mozambique haalde zo werd 20 April bekend de 2e ronde. Ponta Dundo ECO Camp Community Campsite in the Bazaruto National Park Nu de selectie van de 75 beste plannen gedaan is zijn wij verheugd te kunnen melden dat er zich uit een aantal zeer goede plannen heeft aangemeld voor Angola (2), Kaapverdië (5) en Mozambique. Eén plan is geselecteerd dat door gaat naar ronde 2.

 

18 april, Maputo CPI ENTHOUSIAST! Marieke van der Velden, project- medewerker van BONS NEGOCIOS! is op dit moment in Mozambique. Zij bezocht o.a. het investeringsinstituut CPI die enthousiast reageerde op de activiteiten van BONS NEGOCIOS! Binnenkort volgt een uitgebreid verslag.

 

 

Zaterdag 8 april was Bons Negocios! aanwezig op dé internationale happening van de KvK te Rotterdam.Er werd door Bons Negocios! voorlichting gegeven over starten op Kaapverdië. E.e.a. werd toegelicht doormiddel van een Powerpoint Presentatie en folders. Naast Bons Negocios! was de bilaterale kamer Kaapverdië-Nederland aanwezig die zich speciaal richt op het matchen van bestaande ondernemers uit beide landen. Er kwamen in totaal meer dan 400 belangstellenden. Naast de contacten met de Kaapverdische gemeenschap werden ook de banden met enkele andere thema landen versterkt. Dit ondermeer door netwerken met het NABC en Angolabc.

 

Woensdag 29 maart was Alice Fortes te gast bij een bijeenkomst van de ZZVN (Zwarte Zaken Vrouwen Nederland) in de KvK te Rotterdam. Hierbij werd een speeddate en speedsharing event gehouden zodat verschillende zakenvrouwen informatie, kennis en businessleads konden uitwisselen. Tijdens deze interessante bijeenkomst is Bons Negocios gepresenteerd aan deze organisatie.

 

Nieuwsbrieven uit Luanda, 28 maart 2006. vanaf heden ontvangt Bons Negocios! regelmatig een nieuwsbrief van de handelsbevordingsafdeling van de Nederlandse ambassade te Luanda Angola. Bons Negocios! zal deze voortaan integraal weergeven op haar site.

 

Promise Dinsdag 28 maart in het Rotterdams stadhuis, werd er een nieuwe businessclub genaamd PROMISE (Platform Rotterdamse Ondernemers in de Multiculturele Samenwerking) gepresenteerd. PROMISE is er voor en door ondernemers die in een veranderende multiculturele samenleving de volgende doelstellingen heeft: kennis en ervaring uitwisselen, netwerken opbouwen, businessleads genereren en onderling zaken doen. Belangrijke sprekers waren onder andere Wethouder Wim van Sluis en Wilma Gilles-Burleson, Vice-Voorzitter KvK Rotterdam. Tevens werd het bestuur van PROMISE en de Raad van Advies voorgesteld. Na afloop van het officiele gedeelte konden alle genodigden genieten van een heerlijk multicultureel buffet en was er alle tijd gereserveerd om te netwerken.

 

 

Missie naar Kaapverdië succesvol Er kan gesteld worden dat de missie van BONS NEGOCIOS! naar Kaapverdië van Maart 2006 een groot succes is.Naast de officiële instituten Caboverde Investimentos, Instistuto dos Communidades en Camara de Commercio werden ook een tweetal Banken, BCA en BCN bezocht. Al deze instellingen reageerden positief op het programma dat BONS NEGOCIOS! migranten in Nederland biedt. Ook werd ondersteuning aangeboden bij de informatie verstrekking tijdens de bijeenkomsten van mei en juni a.s.. De Nederlandse Consul in Praia gaf verder aan dat hij wel ons verdeel punt voor informatie op Kaapverdië wilde zijn. Zodat onze informatie ook in Kaapverdië zelf verspreid zal worden.Het meest interessant waren wellicht de ontmoetingen met diverse starters op Kaapverdië. Zo werd een nieuwe slagerij en een succesvol ICT bedrijf bezocht. Alle informatie zal worden verwerkt in een brochure die in mei ter beschikking komt en een route kaart voor starters op Kaapverdië zal worden.

 

Donderdagavond 9 maart was Bons Negocios aanwezig bij de presentatie van het Brandweerproject bij het Kaapverdiaanse Consulaat te Rotterdam. Dit project is een initiatief van de nieuwe jongerenorganisatie   Intercambios Internationaal. Deze organisatie heeft zich oa. Tot doel gesteld om uitwisselingsprogramma’s voor jongeren te organiseren en jongeren aan te sporen Kaap Verdie mee te helpen ontwikkelen. Onlangs had de gemeente Rotterdam een brandweerauto gedoneerd aan Porto, St. Antao en waren vertegenwoordigers van deze organisatie meegegaan voor de training en implementatie. Hieruit bleek dat er te weinig professionele brandweerlieden zijn, waardoor de organisatie besloten heeft het project uit te bouwen met het verzamelen en opsturen van materieel en het verzorgen van trainingen (en evt. uitwisselingsprogramma’s met brandweerlieden) in samenwerking met o.a. de Gemeente Rotterdam en de Brandweer.Als spreker was uitgenodigd, de heer Barbosa Fernandes, Directeur Dienst Burgerbescherming, een coördinerend orgaan bij nationale en gemeentelijke rampenbestrijding.Na afloop van de presentatie was er ruimte voor vragen vanuit de speciale genodigden.  

 

27 Februari: De Angolese economie zal dit jaar waarschijnlijk met ongeveer 28 procent groeien - drie keer sneller dan de Chinese. Portugese investeerders zijn er als de kippen bij om zaken te doen in hun vroegere 'overzeese provincie'.

 

Vrijdag 10 februari j.l was BONS NEGOCIOS! uitgenodigd bij de caboverdeplaza college club. 26 Afstuderende en juist afgestudeerde "Kaapverdische" studenten uit Rotterdam woonden deze bijeenkomst bij. BONS NEGOCIOS! gaf een presentatie over het belang van ondernemerschap bij de ontwikkeling van de maatschappij, de mogelijkheden van subsidies bij de start van je bedrijf en de hulp die BONS NEGOCIOS! kan bieden bij de uitvoering van je plan.

 

 

9 Februari vond er een overleg plaats tussen het CDBA, de bilaterale Nederlandse Kaapverdische kamer van koophandel in oprichting en BONS NEGOCIOS! plaats. BONS NEGOCIOS! heeft aangeboden mee te willen werken aan de verdere ontwikkeling van deze kamer die voor ogen heeft de betrekkingen tussen het Nederlandse en Kaapverdische bedrijfsleven te bevorderen.

 

Eveneens op 26 januari werd de BONS NEGOCIOS! BIDCHALLENGE WORKSHOP gehouden.Derek Noorde van FAIRVENTURES gaf uitleg over de doelstelling van de Bidchallenge. Ook liet hij aan de hand van een leuke dia presentatie winnende bedrijfsideeën van verleden jaar zien. Er ontstond een goede discussie met de aanwezigen over de (on)mogelijkheden van diverse soorten ondernemingen in Angola en op de Kaapverdische Eilanden. BONS NEGOCIOS! gaat haar leden stimuleren en assisteren bij de deelname aan de BIDchallenge. Een twintigtal deelnemers besprak kort hun plannen met de aanwezige bedrijfsadviseurs..

 

 

Op donderdag 26 januari 2006 werd de   bezocht. Diverse Nederlandse en Afrikaanse bedrijven en organisaties ontmoette elkaar in Rotterdam in het WTC. Bons Negocios! had o.a interessante ontmoeting met het NABC een organisatie die Nederlandse ondernemers in contact brengt met Afrikaanse bedrijven en omgekeerd. Zo kan bijvoorbeeld iemand die een kippenslachterij wil beginnen via het NABC in contact komen met bedrijven in Nederland doe ervaring hebben met de bouw en investeringen die daar in Afrika voor nodig zijn. Overige belangrijke organisaties waren het FMO, de EVD en het NCDO, een van onze partners.

 

In Papendrecht heeft Bons Negocios! op 17 januari een groep Angolezen getraind in het opstellen van ondernemingsplannen. De ideeën waren zeer divers en strekten zich van de zorgsector tot de autobranche.

 

 

Op 16 januari hebben BONS NEGOCIOS! en Stichting JAN (Jonge Angolezen in Nederland) afgesproken nou te gaan samenwerken wat betreft de hulp aan startende ondernemers in Angola. In eerste instantie zal Bons Negocios! jonge Angolezen in Nederland helpen bij het ontwikkelen van ondernemingsplannen.

 

11 januari 2006 bezochten Alice Fortes en Mario Lopes het World Trade Communication Seminar, in het WTC te Rotterdam. Daar werd gesproken over Business Through Networking aanwezig o.a Burgermeester Van Opstelten, Consul Inacio Felino Rosa de Carvalho van Kaapverdië, wethouder Carlos Goncalves en de voorziter van de KvK Frank Lavooy. De conclusie was dat netwerken vooral voor migranten & expats belangrijk is omdat zij vaak aansluiting missen bij het Nederlandse bedrijfsleven. Middels een interactief panel werd gebrainstormd hoe deze situatie kan verbeteren. Bons Negocios! is van mening dat zij door mee te doen aan dit soort activiteiten zij migranten ondernemers op weg kan helpen naar internationaal zakendoen.  

 

 

19 December bezocht Alice Fortes de KvK te Rotterdam. Zij had daar een onderhoud met Jacob van der Vis, externe betrekkingen. De KvK wil graag Bons Negocios! faciliteren met allerlei diensten. Wel is het van belang een breed platform te creëren. Daarom gaat Alice Fortes de Kaapverdische kamer van Koophandel, CDBA, en Caboverdeplaza benaderen voor een gemeenschappelijk overleg. Ook zullen er meer Angoleze NGO's bij de activiteiten betrokken worden.

 

OP vrijdag 18 november was Bons Negocios! aanwezig bij een Expertmeeting "Ondernemen in herkomstlanden", georganiseerd door Oikos en Cordaid.De meeting startte met een aantal interessante sprekers, o.a. Kailash Muttreja (bestuurslid van Nederland-Afghanistan Centrum van Handelsbevordering). De sprekers gaven de genodigden veel inzicht in de ervaringen, mogelijkheden en trends in ontwikkelingssamenwerking. Tevens kreeg iedere genodigde de kans zichzelf te presenteren. In deze hoedanigheid en als prijswinnaars van de ideeënwedstrijd, kregen wij ruim de tijd om onszelf te presenteren en om vragen te beantwoorden. Na de pauze was er een paneldiscussie met o.a. medewerkers van Cordaid, Stichting Int Ent en de EVD. Na afloop van deze zeer geslaagde meeting was er uitgebreid tijd om te netwerken. Dankzij de grote diversiteit aan genodigden was de Expertmeeting een groot succes!

 

 

16 November deed Minister van Ardennen een verslag van haar missie naar Kaapverdië. Van 6 t/m 9 november bracht de minister voor Ontwikkelingssamenwerking een bezoek aan Kaapverdië en Senegal. Het bezoek aan Kaapverdië stond in het teken van de verbreding en verandering van de bilaterale relatie naar aanleiding van de promotie van Kaapverdië uit de groep van Minst Ontwikkelde Landen (MOL's) in 2008. Deze promotie betekent dat Kaapverdië vanaf 2009 niet meer tot de partnerlanden zal behoren. Bons Negocios! was daarbij om haar te vragen wat voor invloed dat heeft op sponsoring van activiteiten zoals het bevorderen van ondernemerschap. De minister antwoordde dat er middels het ministerie van economische zaken regelingen zijn om het Nederlandse bedrijfsleven te interesseren in investeringen op de Kaapverdische Eilanden. Voor de kleinste zelfstandigen ter plaatse zullen er Micro Kredieten komen. Voor de doelgroep van Bons Negocios!, het midden en klein bedrijf is er nog niet veel op dit moment. de minister zal haar instrumenten daarop nakijken en neemt dit punt mee in haar agenda.

Zondag 13 november werd er in het Rotterdamse café Nazar een bijeenkomst gehouden voor Kaapverdianen die een eigen bedrijf op Kaapverdië willen starten. Onder de ruim 30 aanwezigen bevonden zich 16 ondernemers die concrete plannen hadden. De aanwezige consul van Kaapverdië juichte deze plannen en de activiteiten van Bons Negocios toe. De middag ging over het nut van ondernemen in Kaapverdië voor het land en voor jezelf. Hiervoor gaf Ben Nienhuis en PowerPoint presentatie. Daarnaast gaf drs. Klaas Danhof een presentatie naar zijn onderzoek waaruit bleek dat kaapverdianen de Kaapverdische Eilanden meer als vakantie land dan als inspiratie tot ondernemen zien. In de daarop volgend paneldiscussie konden Mario Lopes en Richardo lima Pires als ondernemers met hem en het publiek van mening wisselen.

 

Alice Fortes bezocht op 9 november het Woman in Black congres in Utrecht. Dit congres is gericht op allochtone zakenvrouwen. Tijdens dit congres heeft ze zeer nuttige contacten opgedaan, die bruikbaar zijn voor Bons Negocios.

 

 

  • Bons Negocios bezocht op 4 november de oprichtingsborrel van de CaboverdePlaza College Club. De opkomst was goed en de avond had vooral een informeel karakter. Vanaf 2006 zullen de netwerkborrels thematisch karakter krijgen.

 

Maandag 10 oktober 2005 heeft Alice Fortes, voorzitter Bons Negocios !, contact gehad met Joke Stenvert. Joke is bedrijfscontactfunctionaris van het COID in Rotterdam. Doel van dit gesprek was voornamelijk uitwisselen van contacten en elkaar informeren over de status van de verschillende projecten (COID) en de voortgang van Bons Negocios!.  

 

Op zondag 9 oktober 2005 heeft Mario Lopes, penningmeester Bons Negocios !, de beurs Second Home, in Utrecht bezocht. De beurs is specifiek bedoeld voor geïnteresseerden die o.a. een tweede huis in het buitenland willen kopen. Kaapverdiaan Richard dos Reis, is momenteel samen met zijn zakenpartner bezig met een groot project genaamd San Pedro Village. San Pedro Village is een groot ressort dat gebouwd zal worden in Sao Vincente, Cabo Verde bij San Pedro. Dit project is bedoeld voor zowel investeerders, particulieren maar zoekt met name ondernemers die bijvoorbeeld een winkel willen openen in het ressort.

 

 

Op 16 September 2005 heeft Bons Negocios! afspraken gemaakt met de Teran Foundation. Schrijfster Lisa St. Aubin de Teran heeft een community development project opgezet in Noord Mozambique nabij het historische eiland Ilha de Mozambique. De streek is nauwelijks ontwikkeld maar door het toenemend toerisme rondom het door de UNESCO geadopteerde eiland Ilha de Mozambique zijn er vele mogelijkheden om iets op te zetten. Met name kleine agrarische bedrijven hebben goede afzet mogelijkheden voor hun producten. Grotere investeringen gericht op transport en communicatie zullen ook succesvol zijn. Er is bijvoorbeeld nog geen busdienst en geen internetcafé. Lisa St Aubin de Teran vraagt verder om donaties voor haar scholingsproject. Boeken in het Portugees of Engels gerelateerd aan landbouw in de tropen zijn welkom. Voor meer informatie over het project: www.teranfoundation.org of via Bons Negocios!.

 

1 September 2005 deed Bons Negocios! mee aan de ideeënwedstrijd 2005. Er is een plan ingezonden om ontwikkelingssamenwerking onder de Nederlandse bevolking te brengen door ondernemers te motiveren kleine bedrijven te starten op de Kaapverdische Eilanden. Of we een prijs gewonnen hebben is nog de vraag. Op 12 oktober a.s. vind de officiële prijsuitreiking plaats in Den Haag. Zie voor meer info www.ideeenwedstrijd.nl .

 

Op 5 juli 2005 werd meegedaan aan een workshop bij de EVD "How to write a project proposal". Nederlandse bedrijven kunnen n.l tot 60% PSOM subsidie krijgen bij het starten van een joint-venture op de Kaapverdische Eilanden of Mozambique. Voor Mozambique mogen zelfs 100% locale bedrijven een aanvraag indienen. De subsidie is voor machines, verbouwingen , management en training. Aankoop van land en bestaande gebouwen vallen buiten de regeling. Meer info is te krijgen via Bons Negocios!, Ben Nienhuis 06 12441598 of rechtstreeks bij de EVD, Neera van der Geest of Marjolein Vink, tel 070 7788515.

 

 

7 maart 2004 was er door het Kaapverdische ondernemersnetwerk in Rotterdam een informatiemiddag georganiseerd over het starten van je eigen onderneming op de Kaapverdische Eilanden. Speciale genodigden waren Carlos Goncalves van de deelgemeente Delfshaven, Gerrit Ribbink van Facet BV. Ben Nienhuis sprak de 50 belangstellenden toe betreft zijn ervaringen met startende ondernemers die via IntEnt begeleid zijn om hun bedrijf in het land van herkomst vorm te geven. Steeds meer migranten willen op een bepaald moment terug keren naar het land van herkomst. Zij hebben dit goed voorbereid door bijvoorbeeld een groot huis en spaargeld op te bouwen. Wij willen de migrant aanmoedigen de expertise die ze Nederland hebben opgebouwd en hun verdiende geld op de Kaapverdische Eilanden te investeren in plaats van te consumeren.Door lage voedselproductie en het ontbreken van grondstoffen is Kaapverdië genoodzaakt veel goederen te importeren en hiervoor buitenlands kapitaal en investeringen aan te trekken. Om iets te doen aan de toenemende begrotingstekorten voert Kaapverdië sinds eind jaren tachtig met succes een ambitieus economisch hervormingsprogramma uit. De hervormingen kwamen goed op gang toen Kaapverdië begin jaren negentig ook democratische hervormingen doorvoerde en afscheid nam van de eenpartijstaat. In de afgelopen jaren boekte Kaapverdië vorderingen op het gebied van liberalisering van de handel en bevordering van de particuliere sector. Echter de meeste Kaapverdianen in Nederland hebben geen idee op welke wijze zij kunnen investeren in het bedrijfsleven. Zij vervallen vaak in het bouwen van een tweede of derde woning op Kaapverdië dat na oplevering vrijwel het gehele jaar leeg staat. Dit in gril contrast tegenover de grote Italiaanse vakantie ressorts op Boa Vista en Brava.

 

4 januari 2004 Deelname SAMAH   Workshop tijdens dag voor jongeren uit Angola op ROC Utrecht: Rene Roemersma ( NIZA ) en Claus Manuel (JAN )(zelf afkomstig uit Angola) zijn onlangs in Angola geweest. Zij vertelde in het Portugees aan de jongeren over hun bevindingen en hun ervaringen over de huidige situatie in Angola. Claus vertelt over zijn ervaring en zijn vakantie naar Angola. Hoe is het nu in Angola? Hoe zit het met armoede en met het vinden van werk? Hoe zou mijn toekomst eruit zien in Angola? De opkomst van deze workshop was groot. Er waren ongeveer 50 mensen in de zalen met veel belangstelling. Natuurlijk werd het grootste deel van de deelnemers gevormd door Angolese jongeren. Er waren ook veel AMA-begeleiders/-medewerkers van verschillende organisaties. Het is nog een lange weg naar een welvarende levensomstandigheid. Bijna 70% van de bevolking in Angola is werkloos. De industrie sector die veel kan betekenen voor de arbeidsmarkt moet nog herstelde worden. Dat is een proces van jaren, maar dan moet de overheid niet corrupt zijn. Het behalen van een diploma hier in Nederland is geen garantie om meteen in Angola aan de slag te kunnen. Er zijn in Angola veel mensen met een afgerond MBO papier zonder werk. Er zijn wel opleiding die beter kans maakt op de arbeidsmarkt daar: Auto monteur, (Koelings-) elektrotechniek . Ben je goed in Engels maakt je ook kans om bij een internationaal bedrijf te werken. Na afloop werd in de kantine verder gepraat over het voor jezelf beginnen in Angola